Vragen? Bel 06-512 66 159

Stop die speurtocht!

30 juli 2015 | Door Marleen de Bruijn

de uiDe afgelopen tijd kwam wel drie keer het verhaal over de ui bij mij naar boven. Ik zal het je vertellen. Een licht filosofisch artikel dit keer. Met praktische clue’s, dat dan weer wel :).

Het verhaal over de ui

Vorig maand: Om het thema authenticiteit in mijn interviewserie breder te trekken, naar een meer maatschappelijke context, ging ik vorige maand in gesprek met Siebren Houtman (één van de twee eigenaren van Meurs HRM, met een uitgesproken eigen visie op werk en zoals ik ontdekte ook op onderwijs). Hij haalde in ons gesprek o.a. de Franse filosoof Michel Foucault aan, die meende dat het karakter van de mens net zo is opgebouwd als een ui. Wat denk je dat je aan zult treffen in de kern als je bij een ui één voor één de rokken ervan afpelt? Het antwoord is: helemaal niets! Je zal er geen kern vinden. De kern is leeg en de ui bestaat uit die schillen. En zo zit het ook bij ons mensen, was zijn idee. Mensen hebben niet zoiets als een authentieke kern. Je wordt wie je bent door alle structuren waaraan je deelneemt en waarvan je onderdeel uitmaakt (geschiedenis, taal, cultuur).

Een paar dagen later
Diezelfde week sprak ik Lex Mulder, tijdens de voice-dialogue opleiding die ik dan volg. Ik zal nu niet uitweiden over deze methode, maar mijn eigen gevoel wordt bevestigd. Er is niet zoiets als een authentieke Ik of Kern. Het gaat om het bewustzijn van de verschillende Ikken die je in je hebt. De verschillende lagen, je bewustzijn over de hele ui. Zodat je heldere beslissingen kunt nemen en je potentie vol benut.

Gisteren
Ik keek op de site van Thema’s Dag van de Trainer, waar ik één van de workshops ga geven. Eén van de sprekers, René ten Bos, kondigt aan: “Authenticiteit heeft voor veel mensen iets van doen met een speurtocht naar je eigen zelf, naar iets wat robuust blijft onder alle verschillende rollen die een mens speelt. Stop die speurtocht!”

Stop die speurtocht!
Wat hij hier verder precies over gaat vertellen weet ik niet. Ik moest gelijk weer denken aan de ui. Ga niet zoeken naar iets wat ergens diep in jezelf verankerd ligt, maar kijk hoe je al je mogelijkheden meer tot je beschikking kan krijgen. Eén van de dingen die je hierin kunt doen:

Oefening

1) Beantwoord de onderstaande vragen eerst zelf en noteer je antwoorden. Noteer gewoon wat in je opkomt, ga er niet eindeloos over nadenken.

  • Welke betekenis heb ik voor anderen?
  • Waar ben ik echt goed in, gaat me zonder veel moeite af?
  • Wat is uniek aan mij (en evt. aan mijn bedrijf)?
  • Welke 3 woorden beschrijven mij het beste?

2) Stel deze vragen daarna pas aan 2 of 3 bekenden/vrienden/je partner, aan 2 mensen met wie je veel samenwerkt en aan een goede klant. Noteer hun antwoorden letterlijk of vraag ze om zelf de antwoorden op te schrijven (dit kan ook heel goed via de mail. Gewoon jouw korte verzoekje in eigen persoonlijke woorden, de bovenstaande 4 bullets eronder plakken en straks gelijk versturen. Mijn ervaring is dat mensen zich vaak vereerd voelen dat je ze vraagt, en het leuk vinden om voor je te doen. TIP: zet in je mail gelijk de datum waarop je er zelf verder mee aan de slag wilt gaan).

3) Lees alle antwoorden rustig door en laat ze echt binnenkomen. (Nee, stop. Ga nu niet door redeneren naar de valkuilen. Die zijn er heus, maar het gaat in deze oefening om je kwaliteiten :))

4) Welke kanten van jou zie je vaak terugkomen in alle antwoorden?

5) Welke hiervan gebruik je relatief weinig, of laat je nog weinig aan anderen zien, met name als je aan het werk bent als trainer?

6) Hoe zou je deze kwaliteiten nog meer kunnen laten zien en/of gebruiken in je trainingen? Wat zou dit op kunnen leveren? Voor jou, voor je deelnemers, je klanten, je thuisomgeving?

 

Ik ben heel benieuwd wat deze oefening jou oplevert!
Ik vind het leuk als je je inzichten wilt delen. Dat kan onderaan dit artikel of privé via mijn emailadres info@deauthentieketrainer.nl. Ik reageer altijd persoonlijk!

‹‹ Terug naar overzicht

2 reacties op “Stop die speurtocht!”

  1. Michel schreef:

    goh, en ik maar denken dat als je een ui af pelt je uiteindelijk uitkomt bij de basis met daaraan alle wortels die de ui mogelijk hebben gemaakt…

  2. Hai Michel. Daarvoor hoef je volgens mij niet eens te pellen 🙂 Het harde stukje met alle worteltjes zit zo te zien vast onderaan (ik heb nu een ui in mijn handen). Ik ben wel benieuwd, (om de metafoor verder te trekken…) Heb jij het gevoel dat er één basis is met wortels in jou, in ons? En een idee wat dit is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *