Vragen? Bel 06-512 66 159

Van Wankelen naar Sprankelen

In het Trainerslab

Iedere trainer heeft ze: wankelmomenten. Een eigen achilleshiel die geraakt wordt. Door een opmerking van een deelnemer (“zeg, hoeveel ervaring heb jij hier zelf mee?”), door fronsende of afwachtende blikken van de groep, of een opdrachtgever die meer eist dan overlegt. De trigger is voor iedereen anders, het gevoel veelal hetzelfde. Je voelt de grond even wegzakken onder je voeten, de ogen van de ander(en) op jou gericht en de scenario’s schieten als een razende door je hoofd: “hoe reageer ik nu?”


“Ik wist niet goed hoe ik om moest gaan met dominant gedrag van sommige deelnemers, op een manier die ook goed bij mij past. In het TrainersLab heb ik echt lijfelijk ervaren wat een rust het geeft als ik goed weet hoe ik kan handelen. Ik heb meer rust en zelfvertrouwen gekregen. Ik merk dat ik nu meer aandacht heb voor deelnemers die ik als lastig ervaar, maar ook voor de hele groep. Hierdoor kan ik mijn deelnemers meer bieden, kan ik meer genieten van mijn werk en zit ik na afloop niet meer zo te malen over wat anders of beter moet. Dank voor de mooie dag en mooie ervaringen.” 

Ellen van Troost – De TrainingFactory


In wankelmomenten verlies je kort of langer het contact met jezelf. En ben je daardoor ook het contact met de ander of de groep kwijt. Het zijn van die dagen dat je ontevreden en doodmoe naar huis toe keert.

In dit intensieve en compacte traject ‘Van wankelen naar sprankelen’ gaan we aan de slag met je eigen spannende momenten. In een kleine groep van maximaal 4 deelnemers, met maar liefst 2 begeleiders.  Je gaat tot in je tenen voelen hoe een andere reactie wel voor je kan werken. Je leert hoe je op zulke momenten een lijntje legt met jezelf én connectie maakt met de ander. Zodat je je niet uit het veld geslagen voelt, maar vrijer en lekkerder traint, meer openheid krijgt in je trainingen met daardoor veel meer leereffect.

Ben jij een ambitieuze en toegewijde trainer en herken jij dit?

 • “Als ik wankel probeer ik krampachtig de ‘juiste dingen’ te zeggen, maar dat heeft niet altijd het gewenste effect.”
 • “Soms denk ik nog dagen na hoe ik anders had kunnen reageren. Erg vermoeiend vind ik dat.”
 • “Ik voel het als er iets speelt in de groep, met een deelnemer, een opdrachtgever. Maar om het echt op tafel te leggen…? Soms ga ik vaak toch maar door met mijn programma of mijn verhaal. Dan voel ik me achteraf heel onvoldaan.”
 • “Bij ‘lastige’ deelnemers ga ik keihard werken en kom ik kapot de training uit.”

Herken jij jezelf in meerdere uitspraken?

Dan is dit traject interessant voor jou. Doordat je heel actief aan de slag gaat in een kleine en veilige groep met maximaal 3 andere vakgenoten, en 2 ervaren begeleiders, is het leerrendement super hoog. Na afloop krijg je een door mij gemonteerde video mee van jouw persoonlijke sleutel en succesmomenten, zodat je dit in rust kunt terugzien en voor jezelf ‘droog’ kan herhalen. Bovendien krijg je na een maand een persoonlijk coachgesprek waarin we samen oogsten wat voor jou werkt en aanscherpen als dit nodig is.

Je bent de enige niet

Vrij en open reageren klinkt makkelijk, maar is het niet. Dat is niet raar als je bedenkt dat wij mensen sociale wezens zijn met een primaire, natuurlijke behoefte aan verbondenheid. Het ergste wat ons kan overkomen is dat we afgewezen worden.

Dus ga er maar aan staan. Zeggen wat je echt vindt, voelt of denkt, vooral als het spannend wordt. Als je voor de groep staat met alle ogen op je gericht. Of je opdrachtgever je wel of niet een opdracht gunnen kan. Groepen blijven onvoorspelbaar, deelnemers in de meerderheid en klanten niet altijd even grijpbaar.

Onze hersenen kiezen liever voor de veilige weg: zekerheid boven het risico dat de groep of een individu zich tegen je keert. Daar komt nog een extra moeilijkheid bij: volledig ongecensureerd alles zeggen is niet altijd even wenselijk als trainer. Je wilt uiteraard geen dingen doen die het veilig leren van je deelnemers belemmeren, toch? Dus speel je op safe, ga je door met je programma, houd je de touwtjes in handen, en probeer je netjes vanuit je trainersrol te reageren.

Wat is er nodig?

Iets anders doen dan je ‘ingesleten pad’ in je brein je voorschrijft en ervaren wat er dan gebeurt! Het is geweldig waardevol om uit te proberen en veilig te experimenteren met ‘nieuw’ gedrag. Zo creëer je nieuwe paden in je hersenen en ontwikkel je moed.

In ‘Van Wankelen naar Sprankelen’ kun je onderzoeken zonder gevolgen. Een plek waarin jij vrijuit kunt oefenen en dingen zeggen die je ‘in het echt’ misschien nooit zou doen of durven. Zodat je verschillende aanpakken kunt ervaren en voelen wat werkt. Je kunt vaak meer zeggen dan je denkt!

Kortom: experimenteren, onderzoeken, plezier hebben, buiten je comfortzone gaan en dicht bij jezelf blijven tegelijkertijd. En het Eureka-moment ervaren 🙂


Dat ik het zelf heb ervaren vind ik goud waard. Dat ik echt kon voelen wat er bij mezelf gebeurt. Dat kun je niet alleen met je hoofd, of uit een boekje en je kunt het ook niet voorspellen. Het daadwerkelijk voelen heeft véél meer leereffect voor mij.”

Jonnet Galle – Wakkere Zaken


Wat levert meedoen je op?

 • Je leert meer te gebruiken wat je vindt en aanvoelt, zodat je écht op tafel krijgt wat er speelt.
 • Je krijgt helder inzicht in je eigen voorkeursgedrag en triggers, en in het effect van wat jij doet op anderen. Waardoor je bewuster kunt kiezen wat je wel en niet laat zien.
 • Je gaat ervaren dat je vanuit jezelf vaak veel meer impact kunt hebben, dan je denkt.
 • Je kunt soepeler trainen, lichter en luchtiger. Met vertrouwen in jezelf en in je deelnemers, waardoor je energie voelt tijdens je training en na afloop gezonder moe (in plaats van kapot) naar huis toekeert.
 • Je ervaart hoe je in contact blijft met jezelf, ook als het spannend wordt. Waardoor je openheid creëert in je trainingen, deelnemers zich veilig voelen, open stellen en groeien.

Jouw begeleiding: scherpe observaties vanuit een warm nest

Je hebt tijdens deze dag maar liefst twee bevlogen en deskundige begeleiders. Marleen de Bruijn als vaste trainer en Laura Hagt als ervaren trainingsacteur.

Marleen de Bruijn is gecertificeerd trainer, supervisor, sociaal psycholoog, en al 20 jaar verslingerd aan het trainersvak. Ze heeft meer dan honderd mensen geholpen hun eigen persoon meer mee te nemen in hun professionele rol. En is als geen ander in staat om raak én warm terug te geven wat zij ziet en wat het effect is van dat wat je doet (of juist laat).

Laura Hagt is opgeleid als theaterdocent. Zij acteert, traint en schrijft scenes voor symposia en trainingsfilms. Wat haar blijft boeien is dat een kleine verandering in gedrag grootse gevolgen kan hebben. Zij werkt vanuit de ervaring: samen onderzoeken en uitproberen welke invloed jij hebt op de interactie. Serieus, luchtig en altijd een stap verder in de richting die je wilt.

Praktische informatie

Datum en tijden: 

Tijdens de intake prikken we samen een dag en locatie. Met nog maar 1 deelnemer erbij kan de oefendag al doorgaan.

Vanaf 9:00 uur is er ontvangst met koffie, (verse munt)thee en lekkers. We starten om 9:30 en eindigen om 17:00 uur.

Locatie:

Op een groene en fijne locatie in De Bilt/Groenekan of in Rotterdam/Zuidplas

Beide locaties zijn bereikbaar met het OV en er zijn gratis parkeerplekken.

Aantal deelnemers:

minimaal 2, maximaal 4

Het coachgesprek:

Tijdens het intakegesprek spreken we samen een moment af voor de persoonlijke coaching. De 1-op-1 coaching vindt plaats op een locatie in Rotterdam of via Skype.

Investering

De investering voor deelname is 950,- euro (excl. BTW).

Dit is inclusief een persoonlijke intake vooraf, de intensieve oefendag met 2 begeleiders, een zelf gemonteerde video (met jouw eureka-moment, dus dat is gegarandeerd :)) en een coachgesprek van 60 minuten hierna. Tijdens de gezamenlijke dag krijg je een heerlijke lunch met verse en biologische producten uit de eigen tuin en volop fruit en lekkers tijdens de dag.

Wat je krijgt als je meedoet?

 • Zeeën van ruimte om intensief te oefenen met eigen lastige situaties en te leren van die van een paar andere leergierige collega-trainers
 • Heel veel waardevolle persoonlijke feedback en tips
 • Begeleiding van een ervaren trainer plus een ervaren trainingsactrice
 • Een vragenlijst en een intakegesprek vooraf die al nuttige inzichten opleveren
 • Een persoonlijk coachgesprek van 60 minuten (in Rotterdam of via Skype)
 • Een gemonteerde video met jouw persoonlijke sleutels en succesmomenten in beeld en geluid, als extra verankering van nieuw gedrag
 • De hele dag thee, koffie, fruit en lekkers
 • En een heerlijke gezonde verse lunch

“Een topdag met verschillende inzichten. De groep was klein en plezierig, met deelnemers die zich allen kwetsbaar op stelden en wilden leren. We hebben zoveel van elkaar kunnen leren en veel met elkaar geoefend.

Het trainen zit Marleen in het bloed. Ze ziet alles wat er gebeurt in de groep: zowel persoonlijke worstelingen als groepsinteracties. Laura daagde me uit op mijn zwakke kanten. Dat was top. De samenwerking tussen hen is aanvullend, vanzelfsprekend en deskundig. Ik zeg: doe mee!”

Trijntje Knaapen – Trainer bij De Kindertelefoon en Coördinator Dress for Success


 Voor wie wel en voor wie niet?

 • Dit traject is bedoeld voor trainers, opleiders, docenten die meer willen doen met dat wat er gebeurt bij zichzelf en in de groep. Zodat je zelf vrijer en met plezier traint en een open sfeer creëert waarin deelnemers volop durven leren.
 • Het hebben van trainingservaring is een pre. Als je startend bent als trainer kun je beter eerst een trainersopleiding volgen om puur het ambacht van trainen in de vingers te krijgen. Twijfel je of deze dag geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact met mij op!

Aanmelden

Wil jij ook experimenteren en ervaren hoe een andere reactie voor jou kan werken?

Bloeien, ook als je wangen gloeien? 🙂

Vul dan nu het aanmeldingsformulier in

Meer informatie nodig?

Heb je vragen over dit traject? Wil je weten of het aansluit bij jouw vraag? Of wil je graag meedoen met een eigen groep trainers (je team of intervisiegroep)?

Neem dan gerust contact met me op! Dan bespreken we samen wat er mogelijk is en help ik je om helder te krijgen wat je precies in jouw situatie nodig hebt. Dit gesprek is uiteraard vertrouwelijk en geheel vrijblijvend, het verplicht je tot niets.

Bel naar 06-512 66 159 of mail naar info@deauthentieketrainer.nl. Je kunt je vraag ook stellen via het contact-formulier.

 

PS. Wil je graag individueel met mij aan de slag? Kijk dan eens onder maatwerk.

Reacties zijn gesloten.