Vragen? Bel 06-512 66 159

Uitpuilende kasten en kisten

18 november 2016 | Door Marleen de Bruijn

Hoe zit jouw kledingkast eruit?

Geordende stapeltjes? Alleen sokken die nog samen zijn? En shirtjes die je echt regelmatig draagt?
Of (half) omgevallen stapels, losse sokken -die mijn schoonmoeder ‘Pieter Eenlingen’ noemde-. En boordevol kleding die je niet of nauwelijks draagt?

Ik begin 1 á 2 keer per jaar met het eerste en eindig met het laatste. Ik heb twee favoriete truien en drie lievelings-shirts. Die liggen altijd bovenop, of heb ik aan. Ik ben eerlijk gezegd vergeten wat er precies allemaal ligt.

Vergelijk nu je kast eens met je eigen gereedschapskist als trainer. Heb je deze net zo op orde als je kledingkast? Of is deze juist (net zo) onoverzichtelijk?

Jouw gereedschapskist

Mijn ervaring is dat we als trainers houden van een uitpuilende kist. We zoeken steeds weer nieuwe tools. De vraag is:

– of dat wat er al in ligt eigenlijk goed gebruikt wordt
– of die ene nieuwe tool inderdaad de meest essentiële is om je kist mee aan te vullen (of dat je al 4 verschillende vijlen hebt en een slijptol eigenlijk een betere aanvulling zou zijn van je kist)
– of dat bijltje dat nu bovenop ligt en dat je dus het makkelijkst en snelste grijpt (je hakt wel vaker met dit bijltje) wel de beste keuze is als het spannend wordt in je training. Net als een lievelingstrui die je aanschiet omdat deze nu eenmaal comfortabel zit. Misschien dat het boortje of die schroevendraaier je wel de weg uit de stress biedt
– de vraag is of je snel genoeg het juiste stuk gereedschap kan vinden als er iets onverwachts gebeurt in je training, omdat je precies weet in welk vakje van de kist je moet zijn. Of dat je lang moet graaien in die hele berg om te vinden wat je nodig hebt.

Een ‘completere’ trainer worden

– Wil je helder overzicht krijgen over alles wat je al hebt?
– Scherper krijgen wat jouw volgende groeistap is?
– Leren waarmee je nog meer impact kan hebben?
– Experimenteren met een paar tools?

Het model van De Authentieke Trainer geeft houvast en richting aan je volgende groeistap als trainer. Ik merk dat het mijzelf daarnaast helpt terwijl ik aan het trainen ben, omdat ik sneller door heb wat ik precies nodig heb op dat moment.

Zoals een deelnemer aan een workshop het vorige maand zo mooi verwoordde: “Ik heb weer overzicht over al mijn gereedschappen. Mijn kist is weer opgeruimd. Ik weet nu beter wanneer ik wat moet pakken. Ik heb mijn focus weer scherp en weet wat me nu te doen staat.”

Een andere deelnemer kwam tot het inzicht, dat ze steeds met dezelfde tools ging zwaaien als ze stress voelde voor een nieuwe training. En dat de oplossing lag in een heel ander stuk gereedschap waar ze nooit aan gedacht had. Eentje die ze wel degelijk tot haar beschikking had, maar die net wat meer onderaan lag. Voor haar persoonlijk was de weg uit de stress meer verbinding maken met de inhoud van de training. Waar werd ze zelf enthousiast van? Hoe leeft ze de inhoud zelf voor?

Wil je jouw kist eens onder de loep nemen?

Je bent van harte uitgenodigd om een keer mee te doen met de workshop “Authentiek Trainen: altijd jezelf?

Wie weet tot ziens!

‹‹ Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *