Vragen? Bel 06-512 66 159

Wie is Marleen de Bruijn?

Ik ben Marleen de Bruijn, train-de-trainer en oprichter van De Authentieke Trainer. Ik gun het iedere trainer om vrij, met vertrouwen en vol energie te trainen. En elke deelnemer om in alle openheid te kunnen leren en echt succes te ervaren.

Trainers vertellen me vaak:

 • dat hun trainingen goed zijn, hun deelnemers vaak tevreden, en ze toch het gevoel hebben dat het beter kan met meer effect
 • dat ze soms hard werken tijdens hun training en dan kapot naar huis toekeren
 • dat ze lang kunnen nadubben over matige evaluaties (lees: een 7) en zich afvragen wat ze precies anders hadden kunnen doen
 • dat ze soms bang zijn om door de mand te vallen en daardoor op alle mogelijke vragen antwoord willen hebben
 • dat ze bij weerstand last hebben van hun eigen censuurstemmetje, waardoor ze niet vrijuit durven zeggen wat ze vinden en voelen

Misschien herken je er wel iets van…

Ikzelf in ieder geval wel. Want in mij heeft altijd een geweldig groot verlangen geschuild, om te zijn wie ik ben EN in mijn eigenheid herkend en erkend te worden. Een primair basisverlangen van mensen, en wat kan je daar een last van hebben! Wat ik deed om deze erkenning te krijgen? Mijzelf aanpassen. Juist. Ik wilde uniek en bijzonder zijn, gezien worden voor wie ik was en ging mij aanpassen om het te krijgen. Hoe paradoxaal is dat.

Dat kostte me weinig moeite. In vrijwel iedereen herkende ik wel iets van mijzelf. Ik kende sterke oplossingsgerichte mensen. En bijzonder warme en gevoelige. Snelle en gevatte… Ik had van alles wel wat, maar nooit de volle 100%. Die anderen hadden een heel duidelijk en uitgesproken profiel. Ik wilde dat ook! Was ik nu introvert of extravert. Meer verstand of gevoel. Filosofisch of praktisch? Soms voelde ik me net een grijze muis. Gelukkig was een woonboot mijn thuis. Voelde ik mij toch nog wat bijzonder.

Door mijn sterke denken en flinke energie bikkelde ik door. Door mijn gevoeligheid was ik me erg bewust van wat anderen wilden zien en paste ik mij aan. Beter gezegd: ik bedacht me wat zij wilden zien. Dus was ik een gezellige vriendin, een krachtige aanpakker, een meedenkende collega en een zeilmaat die niet in het zicht staat.

Ik miste een rustig en stevig gevoel van basisvertrouwen in mijzelf

Zo merkte ik dat ik in vergaderingen altijd eerst de mening van anderen peilde. Pas als ik dacht dat ik draagvlak had, durfde ik mijn visie wel naar voren te brengen. Het frustreerde me dat ik mijn mond niet eerder opentrok. Niet dat ik altijd stil was, maar ik voelde me niet helemaal vrij.

Op een gegeven moment in mijn carrière, na de uitstap als assessment-psycholoog, werd ik ingewerkt door seniore consultants met enorme inhoudelijke expertise. De deelnemers hingen aan hun lippen. Ik vergat mijn eigen trainerservaring en volgde blind wat zij deden. Tot er op een dag een enorm kritische dame in mijn training zat die de training maar niets vond. Ze zei wat ik diep van binnen eigenlijk al wist en voelde. En ze heette ook nog eens Marleen.

Alsof mijn alterego mij de spiegel voorhield

Wat vond ik haar irritant. En wat had ze gelijk! De trainer in mij ontwaakte weer. Het gaf me de duw om vol te gaan waar ik eigenlijk in geloofde en waar mijn hart lag. Ik pakte het hele trainingsaanbod aan. Zette intervisie op. Trok trainers aan en werkte ze in. En ik merkte dat ik me steeds minder conformeerde. Want ik had zelf een overtuiging die gehoord moest worden.

Tegelijkertijd zei iemand tegen mij: “juist die “en-en” kant van jou is jouw kwaliteit. Je bent analytisch sterk én warm, gaat voor diepgang én praktisch, en bent rationeel én gevoelig. Hierdoor voelen anderen zich snel veilig bij je. Omarm die combinatie toch!”

Door mijzelf te laten zien werd ik gezien. Gaandeweg kreeg ik steeds meer reacties van anderen en voelde ik dat ik ook meer contact met hen had. Mijn toegevoegde waarde werd zichtbaar voor anderen en voor mijzelf. Het is zo lekker om echt te voelen waar je voor staat. Milder te zijn naar jezelf. Kunnen lachen om je eigen tekortkomingen. En te doen waar je in uitblinkt. Jaren en talloze val- en groeistappen later heeft het uiteindelijk geleid tot het oprichten van mijn eigen bedrijf.

Vanwaar mijn verhaal voor jou?

Jouw behoeften zijn waarschijnlijk wat anders. Net als jouw verhaal. Tegelijkertijd zie ik het bij veel trainers: ze passen zich –vaak onbewust- aan het plaatje aan dat ze hebben van ‘de perfecte trainer’. Net zo losjes en gevat als hun collega. Zo warm als die ene. En met evenveel kennis als die andere. Ik gun het alle trainers zichzelf te zijn in hun trainersvak. Omdat ik erin geloof dat je dan pas lekker traint en zult accelereren. En als trainer echt iets teweeg brengt.

Heb jij het idee dat dit is wat jij zoekt of heb je een vraag? Neem gerust contact met me op!

Mijn formele bio:

 • Afgestudeerd in de Sociale Psychologie
 • Gecertificeerd trainer (Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland)
 • Internationaal gecertificeerd Belbin Associate
 • Ruim 25 jaar trainerservaring.
 • Supervisor in opleiding (in een tweejarig certificeringstraject, aan het Kempler Instituut)
 • Jaren werkzaam geweest als Teamleider Trainingen binnen een HR-adviesbureau en als assessmentpsycholoog
 • Sinds 2014 exclusief voor trainers en opleiders
 • Ik werk 1op1 en met kleine groepen
 • Ik werk verder regelmatig samen met Karin de Galan. Voor de School voor Training verzorg ik groepstrainingen (zoals de post HBO-Vakopleiding en de post HBO-opleiding ‘Van Deskundige naar Trainer’).

Over mij privé:

 • Ik woon in Harlingen
 • Ben moeder van vier; in de leeftijd van 8 tot 21 jaar oud
 • Ik verlies me graag volledig in een mooi verhaal (boek of film)
 • En kan niet lang zonder vers gebrande noten en pure chocolade
 • Ik houd van water. Ernaar kijken, erop dobberen of erin duiken.
 • Intens genieten kan ik van kampvuurtjes en houtkacheltjes. Met een pot lekkere thee.

Wil je tips ontvangen hoe je dichter bij jezelf kunt blijven in je rol als trainer?

Abonneer je dan gratis op de 12-delige serie speciaal voor trainers: Relaxter trainen met onvergetelijk effect. En ontvang deze artikelen over authenticiteit voor trainers, i.s.m. verschillende experts.

Ja, ik ontvang graag deze exclusieve serie!

Reacties zijn gesloten.