Vragen? Bel 06-512 66 159

Waarom het lastig is om altijd ontspannen voor de groep te staan

25 maart 2017 | Door Marleen de Bruijn

Trainen in flow en volle synergie. Dat willen we allemaal wel. En liefst altijd.

Altijd lekker trainen, volop opgaan in je taak en altijd weg kunnen blijven van dubben over jezelf. In mijn vorige blog vertelde ik over één reden waarom dit onrealistisch is: het spotlight-effect.

Kort samengevat: Wij mensen hebben een fundamentele beperking in onze blik. We zien dingen letterlijk vanuit onze ogen. Hierdoor maken we ons druk over onszelf en overschatten de mate waarin anderen dat ook doen. Oftewel: we hebben onterecht het gevoel dat we in het spotlicht staan. Dat iedereen ons de hele tijd ziet en van alles opmerkt, terwijl dit helemaal niet zo is.

Het gevolg hiervan is dat je ego met al z’n belangetjes gaat staan tussen jou en echte aandacht voor je groep. En tussen jou en je fijn en ontspannen voelen. Het leidt er toe dat de energie de verkeerde kant op gaat. De aandacht gaat naar ‘doe ik het goed’ in plaats van ‘bereik ik wat ik hier wil bereiken?’. Ons ego wil dan erkenning.

Het ego-alarm

Waarom hunkert ons ego zo naar deze bevestiging? Waarom willen we waardevol zijn, goed genoeg en voelen dat we de waardering van anderen krijgen?

De verklaring die hiervoor wordt gegeven hangt samen met de evolutionaire functie van zelfwaardering. Wij mensen zijn van oudsher groepsdieren. We hebben eeuwenlang in groepen geleefd. Erbij horen was van levensbelang. Hierdoor konden mensen voedsel uitwisselen, jagen en zich voortplanten.

Niets van anderen aantrekken betekende uit de groep gegooid worden. Geen voedsel, geen voortplanting, en dus uitsterving. Zo gezien stammen we dus allemaal af van mensen die erbij wilden horen. Het verlangen naar bevestiging zit gewoonweg ingebakken in onze instincten.

En dus slaat ons ego alarm als we denken of voelen dat die bevestiging uitblijft of als het erop lijkt dat we worden afgewezen. En dat kan al zitten in een afwezige blik van een deelnemer. Of een net iets te harde zucht. Zo’n simpele zucht (of die nu gaat over ons of niet), kan iets heel basaals bij je triggeren. Een alarm.

Waar je op terug valt

Doordat we vaak zo samen vallen met ons ego, kunnen we niet scherp meer zien wat er speelt en tappen we vaak uit het verkeerde vaatje om het ego-ongemak te lijf te gaan. Helaas is je eerste neiging niet altijd de meest effectieve.

Alle reacties die ik zie bij mijzelf en bij andere trainers kan ik steeds weer terugbrengen naar 4 patronen, naar 4 type trainers, met allen een andere impact. Ze werden de onderbouwing van mijn bedrijf De Authentieke Trainer. Ik merk dat het model dat ik ontwikkelde over deze 4 patronen keer op keer houvast geeft aan trainers voor hun volgende groeistap. En het geeft mijzelf houvast terwijl ik aan het trainen ben (schiet ik nu door naar de ene of de andere), waardoor ik weer bij kan sturen als dat nuttig is.

Wil jij leren in welk patroon jij snel zit en hoe effectief dat is? En wil je leren hoe je anders kunt reageren om je impact te vergroten, door ook de andere patronen te kennen en daarmee verschillende manieren van reageren in je rugzak te hebben?

Doe dan mee met de workshop ‘Authentiek Trainen: Altijd jezelf?’

‹‹ Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *