Vragen? Bel 06-512 66 159

De weg naar wankelmoed

2 november 2015 | Door Marleen de Bruijn

als dat maar fout gaatWhat’s in a word…  ‘sochtends vroeg, op weg naar mijn workshops op De Dag van de Trainer, hoorde ik verschillende bliepjes in mijn rugzak. Het waren een paar lieve berichtjes van collega-trainers die mij “veel succes” wensten voor deze dag. Eén iemand schreef: “wat er ook gebeurt, je zult een mogelijkheid zien om het te gebruiken in het leerproces van je groep of van jezelf”.

Ik was al heel blij met al die lieve wensen, maar deze vond ik wel erg mooi. Deze raakte voor mij de kern van het woord wankelmoed.

Wankelmoed
De filosoof Désanne van Brederode introduceerde het begrip wankelmoed. Zij combineert hierbij het krachtige van het moedig zijn met het kwetsbare van het wankelen. Nu houd ik van nature wel van moed, maar niet zo van wankel zijn. En al helemaal niet als ik als trainer voor een groep sta. Dus daar ligt een flinke uitdaging. Want hoe vervelend het ook is om te zien dat ik iets fout heb gedaan, of om te zeggen dat ik iets niet weet, als ik het deel ontstaat er toch meer ruimte. Voor mezelf en voor anderen. Ruimte om te onderzoeken wat werkt. En dat lucht op! Genoeg reden dus om minder wars te gaan zijn van wankelen.

Een tijdje geleden las ik een artikel in NRC.next van Pascal Cuijpers, met de titel “succes wensen niet gewenst”. De titel triggerde. Ik wens dat anderen best vaak, uit pure betrokkenheid. Maar wat is de moraal van het artikel? Deze goed bedoelde ‘succes’-wens kan gevoeld worden als een vorm van onnodige druk (in dit artikel van ouders richting hun kinderen). Ook uitspraken als “Je kunt het!”, en “Kom op, he!” kunnen angsttriggers zijn, waarbij het besef van moeten presteren zich opdringt in verreweg de meeste puberhoofden. En goedbedoeld een kaarsje aansteken, dat spanningen laat verdwijnen en moet behoeden voor een slecht resultaat, geeft in de kern dezelfde boodschap. Namelijk: falen is erg.

“En dat”, vindt Remko van der Drift, “terwijl we juist moeten falen, als we het beste uit onszelf willen halen.” Hij schreef het boek: ‘Fouten maken moet’ en maakte bovenstaande foute sticker. Ik interviewde hem afgelopen zomer: over wankelmoed, ontkrampen, en vrijuit kunnen trainen. Het was een feest van herkenning.

Het sms-berichtje met de boodschap ‘wat er ook gebeurt, leren zul je’ gaf mij inderdaad de meeste ontspanning. En ik heb echt heerlijk getraind die dag!

Wil je meer wankelmoed ontwikkelen? Lees dan vooral het interview met Remko.

Als je je aanmeldt via www.deauthentieketrainer.nl/gratis voor de gehele 12-delige interviewserie, dan kun je dit artikel en alle voorgaande direct downloaden. Abonneren is gratis en vrijblijvend.

Wat doe jij als je wankelt? En wat helpt jou om dit meer toe te staan? Het is fijn -ook voor anderen- als je je inzichten wilt delen. Dat kan hieronder. Persoonlijk mailen kan ook, via info@deauthentieketrainer.nl.

‹‹ Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *